Ośrodek Pomocy Społecznej w Zakrzówku zaprasza beneficjentów korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 na działania towarzyszące, w ramach których odbędą się warsztaty kulinarno-ekonomiczne.
Warsztaty kulinarne odbędą się w Gminnym Domu Kultury w Zakrzówku ul. Żeromskiego 24B w dniu 8 marca 2019 roku od godziny 10.00.
Celem prowadzonych warsztatów kulinarnych i ekonomicznych jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym m.in.:
- wskazanie różnych możliwości przygotowania potraw i wykorzystania produktów spożywczych,
- nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym produktów żywnościowych,
- zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:
- efektywnego wykorzystywania produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej,
- przygotowywania smacznych i pożywnych posiłków z zastosowaniem ww. produktów,
- prawidłowego gospodarowania budżetem domowym.